Няколко часа, след като са отново у дома, планинските спасители от

...
Няколко часа, след като са отново у дома, планинските спасители от
Коментари Харесай

Български спасители от Турция: Оставихме сърцата си при руините

Няколко часа, откакто са отново у дома, планинските спасители от Банско и Разлог, които в продължение на дни търсиха оживели под руините след мощните трусове в Турция, описаха за напъните, организацията и щастието при разкриване на живи хора измежду разрушенията. 
„ Беше тежка седмица, всички дадохме каквото можахме, оставихме си сърцата, в случай че може по този начин да се каже, на руините. Не спирахме да работим до последно, не се отказвахме “, описа планинският избавител от отряда в Разлог Благой Максимов, който взе участие в екипа, отпътувал на 6 февруари за Турция. 
Спасители от Банско и Разлог се включиха в избавителната интервенция с подготвените кучета Норд, Хера и Нико. Благодарение на работата в екип на спасители и кучета са открити минимум седем живи хора под разрушенията, останали след мощните земетресения. Спасителите са работили по авансово заложени им координати, тук-там, на които е имало догатки, че има оживели. След като кучетата надушат диря, екипите са пренасочвани към друга локация, а на място са оставали да работят избавителните екипи по почистване на отломките. 
„ Обстановката беше една необикновено огромна покруса. Навсякъде гибел, опустошения и тъгата на хората в техните очи, нищо друго не може да се види в една такава обстановка. За нас беше нужно да се опитаме да се абстрахираме от всички тези страсти, с цел да можем да работим съответно и професионално. За благополучие, кучетата също усещат нашите страсти, също се стегнаха много съществено и се раздадоха на повече от 100 %. Просто ние не сме ги виждали да работят толкоз стимулирано, толкоз дълго и толкоз въодушевено “, описа Атанас Уков от отряда на планинските спасители в Банско. 
Екипът, който замина  от България, работи като „ съвършено смазана машина “, показаха спасителите. „ С хора като тези се влиза в пъкъла, а ние, имам възприятието, че безусловно бяхме там “, сподели още Атанас Уков. 
„ Мисията остава като огромен опит за планинските спасители от двата отряда, сподели пред публицисти началникът на отряда на Планинската избавителна работа в Разлог Любчо Джолев. „ Досега с такова нещо не сме се сблъсквали, само че мислим, че се справихме сносно, както нашият екип, по този начин и всички екипи от България, които участваха – от Столична община, Пожарна сигурност и отбрана на популацията. Кучетата демонстрираха това, за което са отишли, трудът, който сме вложили в тях толкоз години, това нещо се отблагодари. Дори и един човешки живот единствено да бяхме избавили, отново е задоволително, а ние направихме много повече “, сподели Джолев. 
След дните, прекарани измежду руините, породени от мощните трусове, спасителите споделят, че още веднъж биха се отзовали там, където има потребност от тяхната помощ. 
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР